);

UNIVERZALNI RECEPT ZA UNIŠTAVANJE ALGI

UNIVERZALNI RECEPT ZA UNIŠTAVANJE ALGI

Vodikov peroksid (H2O2), ponegdje zvan hidrogen, je spoj koji se razlikuje od vode samo po jednom dodanom atomu kisika. Kao i ozon (O3), uništava patogene oksidacijom i ima široku primjenu u kućanstvu i industriji. Koristi se za izbjeljivanje rublja, kose, za dezinfekciju, za ispiranje rana, protiv lošeg zadaha i na još mnogo načina.

U akvaristici se isključivo koristi 3% peroksid koji se kupuje u ljekarnama. Takav peroksid je čist, bez dodanih primjesa i relativno siguran ako se koristi prema uputama.
Koristi se kao učinkovito sredstvo za uklanjanje algi. Važno je napomenuti da time ne rješavate uzrok i da ako ne popravite situaciju u vašem akvariju, alge će vam se vrlo brzo vratiti, vjerojatno u još jačem obimu.


POSTUPAK

Dan prije tretmana odstranite što je više moguće algi, očistite filter i promjenite dio vode.
Pripremite protočne pumpe, stream pumpe ili povratne pumpe jer za ovaj tretman je potrebna jaka cirkulacija u akvariju. U nano akvarijima se može koristiti zračna pumpa (plus zračni kamen) sa dva ili više izlaza kako bi se pojačala cirkulacija, ali to vrijedi za akvarije od manje od 40L.
Ako imate vanjski filter ili sump, isključite ga, a unutarnje filtere je potrebno izvaditi i staviti u posudu sa vodom koju ste prethodno izvadili iz akvarija.
Uključite sve pumpe i polako ulijevajte vodikov peroksid u akvarij, pazeći da mlaz direktno ne dodirne ribe ni biljke.

DOZIRANJE: 10 – 15 ml 3% peroksida na 50 L akvarijske vode

Ostavite pumpe da rade oko 30 minuta. Pratite situaciju u akvariju. Ako primjetite da se nešto loše događa, da su ribe pod stresom, prekinite sa tretmanom i promjenite dio vode. Ako koristite vodu iz vodovoda, vrlo je bitno koristiti deklorinator.
Pojava mjehurića na biljkama i dekoraciji je normalna i znači da tretman djeluje. Nakon tretmana nemojte zaboraviti vratiti i uključiti filter.

Tretman je moguće ponoviti slijedeći dan ako je potrebno.

Djeluje na slijedeće alge:
-Končastu
-Zelenu sluzavu
-Crnu čupavu
-Cijanobakteriju
-Staghorn

Ne djeluje uspješno na zelenu točkastu.

Biljke koje bi mogle stradati prilikom tretmana: mahovina, Riccia fluitans, Riccardia sp., Blyxa sp.

Share this post

Comments (3)

 • toguic Reply

  Profesionalno,
  funkcionira,
  Hvala od💖

  7. studenoga 2019. at 16:21
 • Boris Reply

  Dali bio učinkovit u šaranskom ribnjaku, cca 1600 m2 prosječne dubine 1,20 m gdje nabaviti cijena i omjer

  21. travnja 2023. at 12:42
  • Admin Reply

   Da, koristi se u ribnjacima, ali za 2000 m3 vam treba veća količina (kao za industrijske potrebe), pa se ne može kupiti u slobodnoj prodaji. Ono što se u tom slučaju koristi je natrijev perkarbonat koji dolazi u obliku praha i posipa se po algama u ribnjaku. Može se naći u masovnoj prodaji kao ekološki prašak za rublje. Alge krenu odumirati u roku od nekoliko sati pa do par dana i potrebno ih je odstraniti iz jezerca mrežama, jer će inače previše zagaditi vodu.

   22. travnja 2023. at 7:59

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)