);

Pangio kuhlii – Kuli loach

Pangio kuhlii – Kuli loach

OPĆI NAZIV: Kuli ribica, zmijica

ZNANSTVENI NAZIV:  Pangio semicincta, ali većinom se nalazi nešto stariji naziv Pangio kuhlii

PORIJEKLO: Malezija i Veliki Sundski otoci Sumatra i Borne

PREHRANA: Svejed, a u akvariju se hrani tabletiranom hranom

VELIČINA: 9-10 cm

AKVARIJ: Mirna vrsta koja može i u akvarije s kozicama. Akvarij od 60 litara na više je prikladan za nekoliko primjeraka.

UVJETI VODE: 21°C do 26°C, ph 5.5-7.5,

TEMPERAMENT: Miroljubiva riba koja se drži dna, vrlo dobro se slažu sa ostalim ribama koji nisu predatori u zajedničkom akvariju.

ŽIVOTNI VIJEK: 8-10 godina

Kuhli ribice su ribe u obliku jegulje, a najčešća boja kuhli “zmijica” je žuta sa smeđim ili crnim trakama.

Kuhli loach je poznat po svom mirnom raspoloženju. To su sramežljive, oprezne i općenito mirne ribe koje se dobro slažu s ostalim ribama u zajedničkom akvariju.

Obični prugasti kuhli loach ima ružičasto-žuto tijelo s 10 do 15 debelih tamnih traka koje okružuju ribu od glave do repa. Donja strana kulija je svijetla. Također postoje čokoladni kuliji bez žutih oznaka koje imamo u ponudi.
Postoji nekoliko razlika u izgledu između mužjaka i ženke. Rep mužjaka je uvijen prema unutra, dok je rep ženke ravan. Mužjaci imaju više crnih mrlja od ženki, a pod stresom postaju blijede boje.

Kuhli loach potječe iz jugoistočne Azije i često nastanjuje čiste, spore potoke i rijeke na Sumatri, Maleziji, Tajlandu, Singapuru i Borneu. Premda ova vrsta ne tvori jata, ribe su društvene i često se nalaze u skupinama u divljini.

U svom prirodnom staništu kuhliji su noćne životinje i noću traže hranu po koritu rijeke.

Sitniji supstrat je neophodan za kulije zbog navika ukopavanja ribe. Upotrijebite finu mješavinu šljunka i pijeska koja neće ogrebati tijelo ribe.

Kuhli loaches preferiraju jako zasađene akvarije. Čvrste, duboko ukorijenjene biljke koje možete dodati u svoj akvarij uključuju Cryptocoryne i Javansku paprat. Također možete dodati listove katape u akvarij kako biste oponašali podlogu od lišća na koju su kuhliji navikli u divljini.

Divlji kuhliji su svejedi koji uživaju u mesu i biljkama, ali većina prehrane sastoji se od izvora proteina poput ličinki, malih rakova i mrtve ribe. Kuhliji traže hranu prosijavanjem pijeska korita rijeke.

U akvariju, kuhli loaches su također čistači i jedu ostatke hrane drugih riba koja potone na dno akvarija. Međutim, nemojte se potpuno oslanjati na to da će vam očistiti akvarij. Kuhli ribice treba hraniti dobro zaokruženom prehranom koja uključuje štapiće i tablete za ribe dna. Naravno, idealan dodatak je i smrznuta hrana poput bloodwormsa, mysisa i slično.

OVE ZANIMLJIVE I MIROLJUBIVE RIBICE MOŽETE KUPITI KOD NAS ILI NARUČITI NA OVOM LINKU

Čokoladni kuhli Pangio oblonga

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)