);

OSNOVE MORSKOG AKVARIJA

OSNOVE MORSKOG AKVARIJA

Prije nego počnete s morskim akvarijem, važno je da se educirate o tome što sve trebate znati i koje su potrebne uvjeti za održavanje zdravog okoliša za vaše morske organizme. Evo nekoliko savjeta za početak:

Educirajte se o morskim organizmima – Postoji mnogo različitih vrsta morskih organizama koje se mogu držati u akvariju. Educirajte se o različitim vrstama riba, koralja, beskralježnjaka i drugim organizmima kako biste bolje razumjeli što je potrebno za održavanje zdravog okoliša za njih. Velika većina morskih riba je agresivno prema pripadnicima svoje vrste kada ih držite u akvariju. Kako se veliki broj organizama hvata u prirodi, za početak birajte otporne ribe koje se lako navikavaju na kupovnu hranu.
Napravite planiranje – Planirajte veličinu akvarija koji želite, što želite držati u njemu, i gdje ga želite postaviti. Akvarij bi trebao biti dovoljno velik da osigura dovoljno prostora za ribe i druge organizme koje želite držati, a također i da se osigura prostor za uređaje za filtriranje vode i rasvjetu. Savjetuje se da prvi morski akvarij NE BUDE manji od 250 litara. U većem akvariju puno je lakše održavati salinitet i parametre u odgovarajućim vrijednostima. Veća količina vode pruža veću “buffer” zonu za eventualne pogreške.
Odaberite pravu opremu – Odaberite kvalitetne skimere, grijače, pumpe za vodu, rasvjetu i druge uređaje za održavanje zdravog okoliša za morske organizme.
Educirajte se o kemiji vode – Kemija vode je ključna za održavanje zdravog okoliša u akvariju. Naučite o pH vrijednosti, tvrdoći vode, amonijaku, nitritima i nitratima, salinitetu, magneziju i kalciju u vodi te kako održati njihove vrijednosti u optimalnom rasponu za vaše organizme.
Pokrenite akvarij – Nakon što ste odabrali opremu i naučili o kemiji vode, možete pokrenuti akvarij. Dodajte podlogu, vodu i pokrenite sustav filtracije. Pričekajte barem mjesec dana prije nego dodate ribe i druge organizme kako biste osigurali da se kemija vode stabilizira. Početnicima savjetujemo da nakon što su upogonili akvarij, uzmu komad živog kamena iz našeg akvarija kako bi zasadili prve organizme koji su zaduženi za čistoću vode, ishranu riba i održavanja biološke stabilnosti.
Brinite se za svoj akvarij – Redovno testirajte vodu i vršite potrebne promjene vode, čistite filtere i druge uređaje, hranite ribe i druge organizme u skladu s njihovim prehrambenim potrebama i pružite im adekvatnu rasvjetu. Započinjanje morskog akvarija može biti izazovno, ali ako se educirate i slijedite ove savjete, možete uspješno stvoriti zdrav i lijep akvarij u kojem će vaši morski organizmi prosperirati.

OSNOVNA OPREMA MORSKOG AKVARIJA

Akvarij – Akvarij za početnike mora biti što veći to bolji. Ne preporučamo veličine ispod (dxšxv) 100x50x50cm. Akvarij mora biti probušen na dnu, tj imati 3 rupe za cijevi u komori koja se naziva overflow. Ispod akvarija se nalazi filtracijska posuda, tj sump, što je ustvari akvarij s komorama za filtraciju. Zbog pozicije sumpa, morski akvariji se rade da stoje na čeličnim postoljima koje možete obložiti oblogom po želji. Važno je ostaviti vrata i što više prostora za pristup tehnici u sumpu. Postolja se mogu pocinčati ili premazati kvalitetnim bojama kako bi ih osigurali od oksidacije.


Cijevi i bulkheadovi – Iako nisu prikazane na shemi, preporučamo koristiti 3 rupe u overflow komori: glavna odvodna (promjer cijevi 32mm), sigurnosna odvodna (promjer cijevi 32mm) i povrat (25mm). Odvodnu cijev postavljate tako da ide do polovice overflow komore, a ne do vrha razine vode. Time ćete postići da odvod bude nečujan i bez mjehurića. Na odvodnu cijev se postavlja ventil kojim fino podešavate protok. Sigurnosnu cijev postavljate da bude tek malo iznad razine vode, ali ne iznad maksimalne razine vode koja stane u akvarij. Sigurnosna cijev se postavlja iz razloga da,u slučaju da se odvodna cijev začepi (zna ući puž i sl.), voda se krene dizati, a sigurnosna cijev tada preuzima ulogu odvoda i ne dolazi do poplave.
Na 3 rupe na dnu overflowa dolaze bulkovi. To su u stvari PVC-U prihvatni elementi za cijevi koji s jedne strane imaju navoj a s druge maticu i time ostvarujete vodonepropustan spoj između cijevi i akvarija. Veličina rupa koje se buše u staklu ovise o modelu bulkheadova koje koristite. VRLO JE VAŽNO NE KORISTITI METALNE DIJELOVE (npr alupex, pehd ventile i spojnice) JER I MALI KOMADIĆ METALA KOJI JE U DODIRU S MORSKOM VODOM MOŽE UBITI SVE U AKVARIJU I UČINITI PODLOGU I KAMEN TRAJNO NEUPOTREBLJIVIM!

morski akvarij cijevi
Fino podešavanje protoka i djelovanje sigurnosne cijevi

Rasvjeta – Ako želite u akvariju držati žive koralje, rasvjeta je jedna od najbitnijih elemenata. Koralji koji se drže u akvariju rastu na tropskim grebenima gdje je intezitet svjetla kroz čitavu godinu vrlo jak. Kako bi se što više približili jačini uz smanjenu potrošnju, danas se koristi LED rasvjeta kao standard. Ali bez obzira što je LED, dobro je ići na što jaču opciju renomiranih proizvođača, što bi za onaj gore akvarij od 100x50x50cm bilo oko 100W potrošnje. Takva rasvjeta dolazi sa wifi upravljanjem pa se, u početku dok se učite, može smanjiti. Rasvjeta koja se koristi u morskoj akvaristici sadrži ledice plave i bijele boje. Pod čisto bijelom rasvjetom, akvarij će izgledati smeđe i neugledno.

Iako će koralji rasti i na bijelom svjetlu, plavi spektar pojačava flourescenciju

SkimerSkimer je uređaj koji uz pomoć zraka stvara morsku pjenu, kao što valovi stvaraju pjenu udarajući u obalu. Ta pjena morske vode skuplja na sebe nečistoće i skimer ih diže u spremnik, tzv. kapu skimera, koju vi redovito praznite i čistite. Skimer je jedan od najvažnijih razloga zašto se koristi sump akvarij kao filtracija. Skimer mora imati određenu razinu vode kako bi radio ispravno. Ako je razina vode previsoka, skimer baca previše ispravne vode kao otpad i ne čisti vodu. A ako je razina vode preniska, nečistoće se zadržavaju u vratu skimera i čišćenje vode je znatno otežano. Većina skimera dolazi sa podesivim pumpama i ventilima kojima možete fino podesiti na koju visinu da baca nečistoće. I nemojte smetnuti s uma da većini skimera treba neko vrijeme da se uhodaju, pa će biti potrebno podešavati postavke prvih nekoliko sati ili dana.

Kada čistite skimer, miris će vas podsjetiti na prljave morske luke 🙂


Protočna pumpa – Živi kamen u akvariju čini 70% filtracije pa je stoga potrebno imati jaku cirkulaciju oko kamena kako se ne bi zadržavale nečistoće. U oceanu, morske struje su vrlo jake i koralji i ribe su naviknute na jaka strujanja. U akvariju su ta strujanja uz protočnu pumpu dosta slabija, ali svjedno su neophodna.

Uređaj za reversnu osmozu – Za pripremu morske vode koriste se posebne soli za morski akvarij koje možete kupiti. A kako bi bili sigurni da nećete otrovati vaše skupocjene organizme, potrebno je vodovodnu vodu pročistiti. To se radi akvarijskim ili kućnim RO-Di filtracijskim jedinicama i tako dobivate čistu vodu koju koristite za izradu morske vode i nadopunu ishlapljele vode.

Ovim uređajem lakše napravite poplavu nego s akvarijem, tako da preporučamo instalaciju u kupaonici.

Top-off sistem – U morskom akvariju vrlo je važno održavati istu razinu vode. Kako voda hlapi, tako se salinitet vode povećava, a nagle promjene saliniteta štete morskim organizmima. Zbog toga se pored sumpa stavlja još jedan dodatni akvarij ili neka druga posuda (npr karnister) u kojeg se stavlja demineralizirana voda koju ste dobili iz svoje RO-DI jedinice. Top off sistem je uređaj kojeg čini plovak ili optički senzori i pumpa koju stavite u spremnik s vodom. Kada senzor očita da se razina vode smanjila, pumpa se automatski pali i ulijeva točno određenu količinu vode koja je ishlapila. Taj proces se odvija više puta dnevno. Tako salinitet ostaje nepromjenjen, a kako imate dovoljno veliki akvarij (100x50x50cm), mala količina demineralizirane vode koja se ulije se brzo promiješa sa ostalom vodom.

Top-off uređaj je spas za morski (a i slatkovodni) akvarij i održavanje parametara

Od ostale opreme tu su povratna pumpa, grijač, morski kamen, morski pijesak, različiti biološki i kemijski mediji te ostali neobavezni dodaci koji vam mogu olašati i automatizirati držanje akvarija poput automatskih dozirki, medij reaktora, alga reaktora, CO2 sistema i Kalkwasser sistema, akvarijskih računala, itd.

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)