);

Danio margaritatus – Galaxy rasbora

Danio margaritatus – Galaxy rasbora

OPĆI NAZIV: Microrasbora Galaxy, Galaxy rasbora, Fireworks rasbora, Rasbora toei, Celestial pearl danio.

ZNANSTVENI NAZIV:  Danio margaritatus, ponegdje se može pronaći naziv Microrasbora sp. “Galaxy” i Celestichthys margaritatus.

PORIJEKLO: Mianmar. Močvarno područje mikro staništa istočno od jezera Inle.

PREHRANA: Sitna hrana, kao npr. dafnije, artemija ili mikrocrvi. Također može jesti i malu sušenu hranu kao što su mikrogranule i nano pahuljice, kao i živi Tubifex.

VELIČINA: Minijaturna vrsta za koju se vjeruje da je u potpunosti odrasla na oko 1,5 cm duljine. Međutim, postoje izvješća da je riba dosegla i do 3 cm.

AKVARIJ: Ne treba jako velik akvarij, što ih čini idealnim za nano akvarije i akvarije s kozicama. Dakle, akvarij od 40 l ili nano akvarij bili bi sasvim prikladni za malo jato od šest do deset riba.

UVJETI VODE: 18°C do 26°C, ph 6.5-7.5, dGH 1-5

TEMPERAMENT: Vrlo je sramežljiva riba koju lako zastraše velike ili vrlo agresivne vrste, stoga birajte ribe koji neće gnjaviti ili maltretirati svoje manje sustanare.

ŽIVOTNI VIJEK: 3-5 godina

Galaxy Rasbora je vrlo atraktivna, punašna ribica za koju se lako brine i koja je izvrstan dodatak nano akvariju ili kozičnjaku.

Izvorno je riba nosila naziv Celestichthys margaritatus, a rod Celestichthys stvoren je posebno za njih. Međutim, nekoliko godina kasnije, riba je reklasificirana u vrstu Danio i preimenovana u Danio margaritatus.

Uobičajeni naziv ribe, Galaxy Rasbora, skovali su kolekcionari koji su tu vrstu nabavili prije nego što je službeno znanstveno klasificirana. Zbog svoje male veličine, pretpostavljalo se da je riba vrsta rasbora, iako je kasnije reklasificirana u Danio. Međutim, uobičajeno ime ribe ostalo je u popularnoj upotrebi.

Ova prekrasna ribica ostala je neotkrivena sve do 2006. godine kada je ubrzo postala poznata kao popularan primjerak u trgovini akvarijskih riba. Mala veličina ribe, briljantne boje i miroljubiva priroda činili su je idealnim dodatkom u mješovitim nano akvarijima.

Mužjaci imaju svijetloplavu pozadinu boje tijela i jarke peraje, dok su ženke zagasito plavkasto-zelene. Repna peraja mužjaka je viša nego u ženki. Tijelo mužjaka krase sitne, biserne mrlje, leđa su mu brončanozelene boje, a ženka ima žućkastobijeli trbuh.

Oba spola imaju prozirne škržne poklopce koji propuštaju svijetlocrvenu boju škrga.

Mužjaci imaju dvije crne paralelne linije sa svijetlo grimiznim područjem između. U ženki je uzorak prisutan samo u repnoj i leđnoj peraji i samo povremeno u analnoj peraji.

Galaxy Rasbore su relativno jednostavne za njegu, a njihova mala veličina znači da ovoj ribi nije potreban jako velik akvarij da bi bila sretna. To čini vrstu pogodnom za nove akvariste koji možda traže nešto malo drugačije i neobičnije.

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)