);

Corydoras panda

Corydoras panda

Corydoras panda

LINK NA WEBSHOP – CORYDORAS PANDA

Panda corydoras, ili panda somić, južnoamerička je vrsta ribe s crno-bijelim uzorkom šara slično divovskoj pandi. Općenito mirne i društvene, panda corydorasi mogu biti dobar dodatak manjem slatkovodnom akvariju.

OPĆI NAZIV: Panda somić, panda cory, panda corydoras

ZNANSTVENI NAZIV: Corydoras panda

VELIČINA ODRASLIH: 5 cm

OČEKIVANI ŽIVOT: 10 godina

Ova popularna vrsta Corydorasa potječe iz Perua, gdje se nalazi u riječnom sustavu Ucayali, glavnom izvorištu rijeke Amazone. Ime je dobila u čast kineske divovske pande, koja ima bijelo tijelo s crnim oznakama preko očiju i ekstremiteta, koje se zrcali u ovoj atraktivnoj ribi.

Regija iz koje potječe panda cory poznata je po uvjetima crne vode. Voda je kisela i dosta meka zbog nedostatka minerala. Osim toga, ove vode su malo hladnije od drugih tropskih područja, u prosjeku oko 20 stupnjeva C. U početku su primjerci ovih Corydorasa bili prilično skupi, pošto su bili ulovljeni u divljini. Konačno, programi uzgoja u zatočeništvu uvelike su smanjili cijenu, a kao rezultat toga, vrsta je postala ne samo prilično jeftina nego i iznimno popularna.

corydoras panda

Tijelo Corydorasa pande je prljavo bijele do blijedo ružičaste boje, s tri istaknute duboke crne oznake. Prvi počinje na vrhu glave i pokriva oči, slično kao crne oznake oko očiju divovske pande. Druga crna oznaka pokriva leđnu peraju, a treća je u podnožju repa. Veličina ove treće oznake u podnožju repa varira i dovela je do varijacija ove ribe, a svaka je dobila naziv po veličini repne točke.

Kao i drugi članovi obitelji cory, ova riba ima dva reda preklapajućih koštanih ploča poznatih kao štitne ljuske. Panda coryidoras ima tri seta uparenih brčića, kao i nekoliko oštrih bodlji koje služe kao obrambeni mehanizam. Jedna bodljika se nalazi ispod svakog oka, druga ispred leđne peraje, a treća na adipoznoj peraji. Odrasle jedinke mogu narasti do 5,5cm u duljinu, ali često ostaju manje.

Panda coryidorasi su iznimno mirne ribe koje uživaju u društvu svoje vrste. Uvijek ih treba držati u skupinama, po mogućnosti minimalno 6 komada ili više, ali ako je prostor ograničen, držite ih najmanje četiri. Panda coryidorasi su vrlo društvene i poznato je da se druže zajedno s drugim vrstama koje žive na dnu, ponajviše s ostalim corydorasima i kuhli loachevima.

Iako se dobro slažu s gotovo svim vrstama, nije ih pametno držati s velikim ili pretjerano agresivnim ribama koje bi ih mogle nagrizati. Multispinose, na primjer, nisu dobar sustanar. Male do srednje velike tetreneonke i rasbore su dobri sustanari za panda corydorase. Prikladni su i drugi mali somovi kao što su ancistrusi, kao i bilo koja vrsta corydorasa.

corydoras panda

Kao i drugi corydorasi, corydoras panda treba dobru kvalitetu vode. Važne su redovite izmjene vode, kao i dobar sustav filtracije. Temperatura vode za ovu vrstu je nešto niža nego što je tipična za druge toplovodne vrste, jer potječe iz regije s nešto hladnijom vodom od ostalih tropskih zona. Budući da su gotovo svi panda corydorasi koji se prodaju uzgajani u zatočeništvu, većina ih može podnijeti standardne temperature u vašim akvarijima (25C).

Podloga treba biti mekana i fina; koristite ili sitni šljunak ili pijesak. Žive biljke su idealne, ali nisu potrebne sve dok postoji obilje drvene dekoracije koja pruža hlad i skrovišta. Špilje, stijene i naplavine izvrsni su načini da se ovaj som osjeća ugodno i kao kod kuće. Plutajuće biljke korisne su za stvaranje hlada.

Panda corydorasi sjajni su čistači koji pohvataju svaku hranu koja padne na dno. Međutim, ako se nalazi u zajedničkom akvariju s drugim ribama, potrebno je paziti da dovoljno hrane dospije na dno akvarija. Hrana u tabletama ili tonuće pelete su izvrsna opcija, kao i smještaj hrane pod dekor s hvataljkama.

Raznovrsna prehrana važna je za optimalno zdravlje. Kada je moguće, uključite mesnu hranu, živu ili smrznutu. Škampi, crvi, kukci i svi rakovi su dobar izbor. Čini se da posebno vole crvene crvemysise i dafnije. Imajte na umu da je ova vrsta aktivna noću, pa razmislite o bacanju nekoliko tableta hrane u akvarij neposredno prije nego što ugasite svjetla na noć.

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)