);

Boehlkea fredcochui

Boehlkea fredcochui

Cochuova plava tetra (Boehlkea fredcochui), poznata i kao plava king tetra, izvrstan je izbor za mnoge srednje do velike akvarije različitih vrsta, posebno biljne akvarije. To je jedna od rijetkih slatkovodnih akvarijskih riba koja ima jarko plavu boju. U slučaju Cochuove plave tetre, većina plave boje nalazi se na stražnjoj polovici inače gotovo prozirnog tijela. Često postoji i ružičasta boja u podnožju repa. Mužjaci su obično življe plave boje od ženki.

Nešto je veća od ostalih tetri, te naraste do čak 5,5mm.

Detalji o vrsti:

Maksimalna veličina : do 55mm

Ishrana:  Svejed, brzo prihvaća visokokvalitetnu proteinsku hranu u peletama ili listićima, kao i smrznutu hranu

Boje: plava, ružičasta

Temperatura: 22-27oC

Ciljeni pH: 5,5-7,5

Tvrdoća vode: Mekana do srednje mekana (manje od 15ºd)

Kompatibilnost: miroljubiva, postoji mogućnost nipanja peraja drugim ribama u vrijeme hranjenja ili pod stresom

Životni vijek: Tipično, 2 do 3 godine

Lakoća držanja : Lako

Lakoća mrijšćenja u akvariju : Srednje do teško

Minimalna veličina akvarija : 100l

Kao i sve ostale jatne ribe iz porodice, Blue tetra trebala bi se nalaziti u jatu od barem 6 jedinki.

Aktivna riba koja traži prostor za plivanje i najbolje bi je bilo držati u akvarijima od 90 cm dužine ili većim. Cochuove plave tetre obično plivaju u gornjem i srednjem stupu vode, iako se često mogu vidjeti i kako plivaju i hrane se na srednjoj i donjoj razini. Miroljubiva je vrsta koja može pokazati određen stupanj agresije u slučajevima kada je uređenje akvarija neadekvatno ili kad u akvariju nema dovoljno tetri.

Moguće je mriješćenje u kućnom akvariju, gdje ženka polaže jaja polaže jajašća na veće lišće posađenog bilja u akvariju. Da bi se jajašća izlegla, potrebna je meka i blago kisela voda (dH ispod 10 i pH 5-5,5)

Mužjaci se od ženki razlikuju po vitkijem tijelu i intenzivnijoj boji.

Cochuove plave tetre obično plivaju u gornjem i srednjem stupu vode, iako se često mogu vidjeti i kako plivaju i hrane se na srednjoj i donjoj razini. Ova je tetra sigurna s većinom drugih mirnih riba, pod uvjetom da u akvariju ima dovoljno mjesta. Izuzetno je aktivna, osobito u vrijeme hranjenja, pa može biti zastrašujuća za ribe koje se sporije kreću i može grickati ribu s dugim perajima. Ovo uznemirujuće ponašanje je mnogo manje vjerojatno u većem akvariju. Veći, mirni beskičmenjaci također mogu biti dobri tenkovi. Ova bi se riba mogla držati s odraslim patuljastim škampima, ali ne preporučujemo je u većini akvarija zbog iznimno aktivne prirode ove tetre. Cochuova plava tetra mora se držati u školama od 6 ili više. Budući da se uzgaja u akvariju, ova je riba vrlo prilagodljiva, ali njezino prirodno stanište sadrži meku, kiselu vodu bogatu taninima i steljom. Boje će mu biti najsvjetlije s tamnom podlogom.

Iako nije izbirljiva u jelu, Cochuove plave Tetre najbolje će napredovati i ostati živih boja ako joj ponudimo raznoliku mesnu hranu, što podrazumijeva visokokvalitetnu hranu u pahuljicama, pelete, smrznute ili smrznuto dehidrirane tubiflexe i bloodwormse, koje će brzo i spremno prihvatiti.