);

Boehlkea fredcochui – plava tetra

Boehlkea fredcochui – plava tetra

Boehlkea fredcochui

Cochuova plava tetra (Boehlkea fredcochui), poznata i kao plava king tetra, izvrstan je izbor za mnoge srednje do velike akvarije različitih vrsta, posebno biljne akvarije. To je jedna od rijetkih slatkovodnih akvarijskih riba koja ima jarko plavu boju. U slučaju Cochuove plave tetre, većina plave boje nalazi se na stražnjoj polovici inače gotovo prozirnog tijela. Često postoji i ružičasta boja u podnožju repa. Mužjaci su obično življe plave boje od ženki.

Nešto je veća od ostalih tetri, te naraste do čak 5,5mm.

plava tetra Boehlkea fredcochui

Detalji o vrsti:

Maksimalna veličina : do 55mm

Ishrana:  Svejed, brzo prihvaća visokokvalitetnu proteinsku hranu u granulama ili listićima, kao i smrznutu hranu

Boje: plava, bijela

Temperatura: 22-27oC

Ciljeni pH: 5,5-7,5

Tvrdoća vode: Mekana do srednje mekana (manje od 15ºd)

Kompatibilnost: miroljubiva, postoji mogućnost grickanja peraja drugim ribama u vrijeme hranjenja ili pod stresom

Životni vijek: Tipično, 2 do 3 godine

Lakoća držanja : Lako

Lakoća uzgoja u akvariju : Srednje do teško

Minimalna veličina akvarija : 100l

Kao i sve ostale jatne ribe iz porodice, Blue tetra trebala bi se nalaziti u jatu od barem 6 jedinki.

plava tetra Boehlkea fredcochui

Aktivna riba koja traži prostor za plivanje i najbolje bi je bilo držati u akvarijima od 90 cm dužine ili većim. Cochuove plave tetre obično plivaju u gornjem i srednjem stupu vode, iako se često mogu vidjeti i kako plivaju i hrane se na srednjoj i donjoj razini. Miroljubiva je vrsta koja može pokazati određen stupanj agresije u slučajevima kada je uređenje akvarija neadekvatno ili kad u akvariju nema dovoljno tetri.

Mužjaci se od ženki razlikuju po vitkijem tijelu i intenzivnijoj boji. Mrijest je moguć u kućnom akvariju. Ženka polaže ikru na veće lišće posađenog bilja u akvariju. Da bi se jajašca izlegla, potrebna je meka i blago kisela voda (dH ispod 10 i pH 5-5,5)

Ova je tetra se može držati s većinom drugih mirnih riba, pod uvjetom da u akvariju ima dovoljno mjesta. Izuzetno je aktivna, osobito u vrijeme hranjenja, pa može plašiti ribe koje se sporije kreću. Ovo uznemirujuće ponašanje je mnogo manje vjerojatno u većem akvariju. Veći, mirni beskralježnjaci mogu biti dobar sustanar ovim tetrama (puževi, kozice).gu biti dobri tenkovi. Cochuova plava tetra mora se držati u skupini od 6 ili više primjeraka. Budući da se uzgaja u akvariju, ova je riba vrlo prilagodljiva, ali njezino prirodno stanište sadrži meku i kiselu vodu bogatu taninima i opalim lišćem. Boje će im biti izraženije u akvarijima s tamnijom podlogom.

Iako nije izbirljiva u jelu, Cochuove plave Tetre najbolje će napredovati i ostati živih boja ako joj ponudimo raznoliku mesnu hranu, što podrazumijeva visokokvalitetnu hranu u listićima, pelete, smrznute ili smrznuto dehidrirane tubiflexe i bloodwormse, koje će brzo i spremno prihvatiti.

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)