);

ALGE U AKVARIJU

ALGE U AKVARIJU

Kako riješiti alge u akvariju?

Akvaristi često imaju problem s algama u svojim slatkovodnim akvarijima. Postoji nekoliko vrsta algi s kojima se možemo susresti:

SMEĐE ALGE (DIATOMA)

Najčešće se javlja u novo postavljenim akvarijima. Taloži se na staklu, podlozi, biljkama i dekoraciji. Lako se skida prstima. Uzrokuje ju višak fosfata i silikata u vodi, nije štetna za organizme i najčešće nestane sama od sebe. Za akvariste koji su nestrpljivi predlažemo da stave Nerita puževe koji efikasno očiste ovu algu. Ponekad mogu pomoći Ancistrusi i Otocinclusi.

Smeđa alga

ZELENE TOČKASTE ALGE

Alga koja se stvara na kamenu, staklu i ponekad na drvu u akvariju. Izgleda kao zelene točkice. Teško se skida i potrebno je malo jače stisnuti žilet kada se skida sa stakla. Sa kamena ju je teško skinuti u akvariju, u većini slučajeva potrebno je izvaditi kamen van i oribati kamen tvrdom četkom. Sa spororastućih biljaka (npr Anubias) se ne može skinuti a da ne oštetimo biljku, pa je jako zahvaćene listove najbolje odrezati. Najčešći uzrok je jaka rasvjeta, a ponekad i manjak fosfata.

Zelena točkasta alga

ZELENE KONČASTE ALGE

Najčešće se javljaju kada dolazi do disbalansa nutrijenata, posebice viška željeza. Potrebno ju je ručno odstraniti što je više moguće i akvarij tretirati sa peroksidom ili “tekućim ugljikom”. Često se nastani u mahovini i tada je potrebno svu mahovinu izbaciti van jer se teško odstranjuje. Ribe poput sijamskih algojeda i kozice mogu pomoći u kontroli končaste alge kada je u početnom stadiju. Ostali algojedi poput Otocinclusa, Ancistrusa i puževa ju ne diraju.
U akvarijima sa končastom algom treba poraditi na balansu hranjivih tvari, CO2 i količini rasvjete.

Zelena končasta alga

ZELENE SLUZAVE ALGE

Javljaju se kod visokih nutrijenata i CO2 kod novoformiranih akvarija. lako se skidaju sa bilja, ali mogu vrlo brzo preuzeti akvarij. Potrebno je pojačati protok, usisati što je više moguće algi tokom promjene vode i raditi češće promjene kako bi se smanjili nutrijenti u akvariju. Tretman sa peroksidom učinkovito odstranjuje ovaj tip algi. Ribe ju baš ne vole jesti, ali kod blažih oblika kozice mogu pomoći u čišćenju. Rijetko se pojavljuje u starijim i stabilnijim akvarijima.

Zelena sluzava alga

CRNE ČUPAVE ALGE

Izgledaju kao crni čuperci veličine 5-20mm na dekoraciji i lišću spororastućih biljaka. Vrlo teško se skida mehanički. Najčešći uzrok je niski CO2. U akvarijima u kojima se ne dodaje CO2 potrebno je uskladiti rasvjetu i gnojenje sa količinom biljaka u akvariju. Jedu ju sijamski algojedi, ali tek kada je u početnom stadiju. Može se riješiti tretmanom sa peroksidom, nakon kojeg alga pocrveni (oslabi) i sijamci ju pojedu. Zaraženo lišće je najbolje porezati i odstraniti iz akvarija.

Crna čupava alga

CIJANOBAKTERIJA

Iako nije alga, već bakterija, ima iste karakteristike kao i alga. Prekriva biljke, podlogu i dekoraciju tvoreći sluzavi tamnozeleni prekrivač koji stvara mjehuriće kisika. Najčešće dolazi kada je razina nitrata u akvariju niska. Ne jedu ju ni ribe ni puževi. Preporuča se pojačano čišćenje akvarija, izmjene vode i usisavanje što je više moguće, kao i pojačati dozu gnojiva sa nitratima. Kao zadnja crta obrane od ove napasti koristi se tretman sa eritromicinom ili peroksidom, ali u oba slučajeva treba biti oprezan jer se može narušiti funkcija filtera!

Cijanobakterija

Većinu algi možete izbjeći redovitim održavanjem i gnojenjem akvarija. Pravilno gnojenje je vrlo važno ako imate biljke u akvariju. Ako su alge već zahvatile vaš akvarij, kod uklanjanja algi mogu vam pomoći naši preparati i recept sa peroksidom.

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)